Тялото на Атанас Скатов е открито и хеликоптер на пакистанската армия в момента го транспортира от Базовия лагер към Скарду. Според популярен профил в Twitter за алпинизъм българинът е придружаван в летателното средство от своята годеница.

Водеща туристическа компания от Пакистан пък твърди, че местен хеликоптер вече е закарал мъртвото тяло на българина в Скарду, след като се потвърждава, че 42-годишният мъж е изчезнал първоначално в следствие на скъсване на въже при спускане от лагер 3 на К2. Въпреки първоначалните информации, причината за инцидента не е във въжетата, те са били абсолютно здрави, заявиха пред БНР от непалската агенция по повод информация в български медии, че инцидентът е станал заради скъсване на въже. Предполага се, че Скатов се е изпуснал и затова е паднал.

След съобщение от един от пакистанските туоператори в "Туитър" за фатален инцидент с българина, от БНР се свързаха с фирмата-организатор. От там съобщиха, че Скатов е паднал на място, до което няма как да бъде изпратен спасителен екип. Около 11:30 часа българско време от Скарду е излетял хеликоптер на пакистанската армия за оглед на района. Освен Скатов има и други изчезнали хора в подножието на К2.

Досега 42-годишният Атанас Скатов бе изкачил десет осемхилядника, като до Хималайската корона му оставаха К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат. Той изкачи самостоятелно и без кислород Чо Ойю, а без шерпи стъпи на Гашербрум I и Гашербрум II. Освен това българинът бе първият веган, изкачил върхове като Аконкагуа (6961 метра), най-високия връх в света Еверест (8848 метра), както и Анапурна 1 (8091 метра) и Лхотце (8516 метра).

Lap.bg
37 снимки

Скатов е пристигнал благополучно в Лагер 3 в четвъртък около 18.30 часа. Атаката на върха трябваше да започне около 23 часа, но е прекратена заради силен вятър, съобщават от екипа на Скатов в социалните мрежи. На връщане към Базовия лагер въжето на Скатов се е скъсало. Данни от GPS тракера му показват, че е паднал от близо 400 м.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!