Норвегия спечели олимпийската титла  в отборната надпревара по ски-северна комбинация от Игрите в Пекин.

Норвежците в състав Еспен Бьорнстад, Еспен Андерсен, Йенс Лураас Офтебро и Йорген Гробак финишираха за 50:45.1 минути след ски-скокове от голяма шанца и 4 по 5 километра ски-бягане. Златото е историческо за Йорген Гробак, който стана първият състезател в северната комбинация с четири олимпийски титли. Норвегия завоюва златото, въпреки отсъствието на носителя на Световната купа Ярл Магнус Рийбер, който завърши осми на голямата шанца (индивидуално) по-рано през седмицата и показа, че не е в топ форма след прекаран коронавирус.

Защитаващият титлата си от Пьончан 2018 и фаворит за златото в Чжанцзякоу тим на Германия завърши на второ място с време 51:40.0.  Бронзовите отличия спечелиха представителите на Япония, а на четвърто място е тимът на Австрия, която завършва извън подиума на Олимпиада за първи път, откакто състезанието се провежда в този формат.

Бронзовият медалист от предишната Олимпиада Австрия водеше след ски скоковете след изумителен опит на Франц-Йозеф Рерл от 141 метра и стартира с 8 секунди аванс пред Норвегия и 11 пред Германия.

На трети пост Офтебро даде преднина за Норвегия и предаде на четвърти пост на Гробак с 10 секунди аванс и той запази тази преднина до края.

 

ски-северна комбинация, отборно, ски-скок от голяма шанца и 4 по 5 километра ски-бягане:

1. Норвегия  (Еспен Бьорнстад, Еспен Андерсен, Йенс Лураас Офтебро, Йорген Гробак)  - 50:45.1 минути  

2. Германия (Мануел Файст, Юлиан Шмид, Ерик Френцел и Винценц Гайгер) - 51:40.0

3. Япония (Йошито Ватабе, Хидеаки Нагаи, Акито Ватабе, Риота Ямамото - 51:40.3