НХЛ и Съюзът на играчите обявиха, че сезонът ще бъде спрян в сряда, два дни преди предварително насрочената коледна пауза, поради опасения свързани с COVID-19.

Пет оставащи мача, насрочени за четвъртък, бяха отложени, което повиши общата бройка на отложени срещи до 49, след като девет клуба вече решиха да затворят базите си до празниците. Два оставащи двубоя ще се изиграят днес – Филаделфия – Вашингтон, и действащият носител на Купа Стенли Тампа Бей, който гостува на Вегас Голдън Найтс. Всички срещи в сряда вече бяха отложени поради проблеми свързани с пандемията и графикът в четвъртък бе отложен в опит да се стартира по-рано коледната пауза, като всички 32 тима ще паузират до неделя.

Играчите се връщат обратно в тимовете си в неделя за коронавирусни тестове, тренировки или пътувания. Нито един член от пътуваща група на отбор няма да получи разрешение да влиза в съоржение на тима за повече от тестване, докато не осигури отрицателен тест. Кълъмбъс Блу Джакетс и Монреал Канейдиънс станаха съответно осмият и деветият клубове от Лигата, които затварят базите си заради бум на заразени с Ковид. НХЛ обяви в неделя, че мачовете, включващи отбори, които пресичат границата между САЩ и Канада, са отложени за след празничната почивка заради опасения относно промени в рестрикциите при пътувания.

„Най-важното нещо е здравето и безопасността на играчите и треньорите, както и всички въвлечни в организациите“, каза капитанът на Далас Старс Джейми Бен след успеха над Минесота със 7:4 в единствения двубой в понеделник. „Просто вървим ден за ден. Надяваме се цифрите да спаднат и да се завърнем към хокея след Коледа“. Предвид несигурността около коронавируса и броя на отложените мачове, НХЛ и Съюзът на играчите обсъждат дали играчите трябва да участват според планираното на Зимните олимпийски игри в Пекин през февруари.