НХЛ ще позволи на отборите да използват тренировъчни състави, за да подкрепят титулярните си такива предвид скока на заразени с коронавирус, съобщиха от Лигата и Съюза на играчите.

Предвид подновяването на сезона във вторник след принудително удължена празнична почивка, НХЛ обяви още три отложени срещи заради Ковид – мачът между Кълъмбъс и Чикаго във вторник вечер, както и срещите между Питсбърг – Торонто и Бостън – Отава в сряда. „Лигата и НХЛПА ще продължат да следят тестовите резултати и готовността на отборите да играят в следващите дни и седмици“, заявиха от двете звена в изявление, добавяйки, че „разнообразие от фактори“ ще бъде взето предвид в окончателното решение дали даден мач трябва да бъде отложен.

Това включва и играчите, които не са на разположение заради коронавируса, риска от допълнително разпространение в отбора и достъпа на даден клуб до хокеисти, които се използват по-рядко. Здравето и безопасността на играчите и клубния персонал остават „приоритет номер 1“, казаха от Лигата. На клубовете им бе заявено, че могат да започнат да формират тренировъчни състави в неделя, като могат да съставят резервни състави от по шестима играчи, които да бъдат в готовност за бърза повиквателна при нужда. Подобни състави бяха използвани миналия сезон в отговор на ефекта от пандемията върху Лигата.

Играчите под наем в тренировъчния състав ще получат разрешение да пътуват и тренират с дадения клуб от НХЛ, но могат да играят в двубой от Лигата само ако са повикани и поставени в активния състав. Лигата и Съюзът на играчите се съгласиха още, че клубовете ще могат да правят спешни повиквателни на състезатели от по-ниските дивизии, ако липсващи заради Ковид ги оставят без пълен състав от хокеисти. До тук през сезона НХЛ отложи вече 67 мача.

Тази седмица Лигата и Съюзът се споразумяха и да не пускат играчи да участват в Зимните олимпийски игри в Пекин през февруари заради пандемията. Трите седмици, в които Лигата щеше да бъде в почивка заради Игрите, могат да бъдат използвани за изиграване на отложени мачове.