Американската алпийка Микаела Шифрин спечели гигантския слалом за жени в Оре и записа името си със златни букви в историята на ските. За 27-годишната Шифрин това бе победа номер 86 в състезанията от Световната купа, с което изравни постижението на шведа Ингемар Стенмарк за най-много спечелени състезания.

Освен това американката си осигури и Малкия кристален глобус в дисциплината, като го прибавя към отличието в слалома и Големия кристален глобус, които вече спечели този сезон. Досега Шифрин бе печелила титлата в гигантския слалом само веднъж в кариерата си - през 2019 година.

"Впечатляващ ден. Знаех, че няма да ми бъде никак лесно, но съм щастлива, че спечелих. Имах проблем с видимостта още в началото на състезанието. Във втория манш беше още по-трудно. Невероятно е, че печеля. Може би след голямата световна купа втората ми мечта беше да взема купата в гигантския слалом. Но аз научих, че съм я спечелила още преди да стартирам, така че нямаше какво да избирам и карах просто за победата", заяви петкратната носителка на Световната купа след финала.

Шифрин спечели състезанието с общо време от 1:54.64 минути. Тя бе лидер още след първия манш с повече от половин секунда пред втората Валери Грение от Канада и с близо секунда пред третата Франциска Грич от Австрия. Грение и Грич обаче не успяха да повторят каранията си във втория манш и така със сребърното отличие остана италианката Федерика Бриньоне на 0.64 секунди. Място на подиума намери и представителката на домакините от Швеция Сара Хектор с изоставане от 0.92 секунди. Така тя записа 13-о класиране в топ 3 в кариерата си и четвърто този сезон.

Словачката Петра Влъхова на 1.42 секунди, французойката Теса Уорли на 1.78 секунди и Грение на 1.80 секунди допълниха шестицата в крайното класиране.

С победата си Шифрин събра 1928 точки в генералното класира за Световната купа и води с 903 пред втората Влъхова. 

Само от гигантския слалом американката има 700 точки, с 214 повече от Влъхова и с 218 повече от швейцарката Лара Гут-Бехрами. 

Днешният успех на Шифрин ѝ донесе и още един рекорд. За нея това бе победа номер 20 в кариерата в състезания в гигантския слалом, което я изравни на върха във вечната класация с швейцарката Френи Шнайдер.

До края на сезона в Световната купа при жените остават още пет старта. В събота е слаломът в Оре, а идната седмица са Финалите в андорския курорт Солдеу.