Шефът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах иска да върне руските спортисти на международната сцена.Сензационната новина бе разкрита от генералния секретар на Международната федерация по ски (FIS) - Мишел Вион.
 
"МОК започва да мисли за отваряне на вратите за руските спортисти към международните федерации. Спортът трябва да се разглежда независимо от политиката“, заяви Мишел Вион на форума Nordicum в словенския зимен курорт Кранска Гора.
 
Спортистите от Русия и Беларус в момента са изключени от международни състезания с малки изключения поради инвазията на руски военни в Украйна и то по препоръка на МОК, чийто шеф е Бах.
 
Вион вече обяви, че ще следва инструкциите на Бах за връщане на руските спортисти и ще прилага препоръките в своите спортове. Дори трябва вече да съществува планиран период на изпълнение за реинтеграция. 
 
"Може би е възможно през декември. Тогава и двете нации – разбира се без национален флаг и химн, биха могли да участват и в Световното първенство“, добави Вион.
 
Световното първенство по скандинавски ски ще се проведе в Планица, Словения, а Световното първенство по алпийски дисциплини в Куршевел и Мерибел във Франция.