Международният олимпийски комитет (МОК) представи проект, състоящ се от 118 реформи, свързан с организацията и провеждането на Олимпийските игри в бъдеще.

Проектът беше представен по време на 132-а сесия на МОК в Пьонгчанг, където в петък започват Зимните олимпийски игри.  Повечето от реформите са направени, за да може градовете да спестят стотици милиони долари за организирането на Олимпийските и Параолимпийските игри, а също така да получат и по-голяма подкрепа от МОК.

"Това е основно преразглеждане на процесите, свързани с организацията на бъдещите Олимпийски игри. МОК ще работи с организаторите на Игрите, за да направи тяхното провеждане по-достъпно, изгодно и устойчиво", заяви президентът на олимпийската централа Томас Бах.

По организацията на Олимпиадата в Токио 2020 домакините работят съвместно с МОК, правителството на Япония и Токио. Благодарение на това бюджетът на Игрите беше съкратен с 2.2 милиарда долара. МОК предлага нов план "3 + 4 години" за организиране на Олимпийски игри. През първите три години процесите ще бъдат съсредоточени върху планирането на организацията, а през следващите четири - непосредствено за подготовка и провеждане на Олимпиадите.  МОК е убеден, че организаторите може да съкратят доста разходите. Например като намалят размерите на олимпийското село или неговото разположение.

Или може да оптимизират обществения транспорт за повече мобилност по време на тренировките. Освен това МОК предлага да се намали количеството на олимпийските обекти и да се използват едни и същи за различни видове спорт. Например няколко спортни обекти, построени за Летните игри в Пекин 2008, ще бъдат използвани за зимни видове спорт през 2022, когато Олимпийските игри ще се проведат в столицата на Китай.

На Олимпиадата 2024 година в Париж се планира използването на известната в целия свят транспортна система в града, за да се намалят разходите. А за провеждането на Игрите в Лос Анджелис през 2028 година не трябва да се строят нови обекти, тъй като в града има места за настаняване на спортистите и спортни съоръжения./БТА