Мениджърът на загиналия преди два месеца Атанас Скатов направи скандални разкрития за смъртта му.  

„Това, което събрах като впечатления от изказванията на неговите колеги-алпинисти в социалните мрежи и от личния ми контакт с тях, е, че много от нещата не са били, както трябва. В нощта на 4 срещу 5 февруари се е наложило 21 човека да нощуват в три двуместни палатки.Това не им е дало възможност нито да спят, нито да си разтопят лед и пият вода, нито да се нахранят и стоплят”, коментира Мария Илиева пред „Монитор”.

„Физически Наско не е могъл да си почине, а е имало и огромно психическо напрежение вследствие на цялата неразбория в лагер 3 нощта преди инцидента. Не е имало кислород, както е било обещано от фирмата-организатор. Новите въжета не са били с еднакъв цвят от горе до долу, тоест не са били лесно разпознаваеми измежду многото стари. Имало е такива, които три седмици са били наранени или затрупвани от силен снеговалеж предвид лошото време. Алпинистите също изтъкнаха, че някои от ледените барове са били много разклатени и те трудно са издържали тежестта им. Аз лично, знаейки неговия опит от изкачени 11 осемхилядника, и достигането до почти 7500 м на зимния К2, не смятам, че става дума за елементарна грешка”, добави тя.

Илиева допълни, че все още застраховката му не е изплатена, а компанията прави всичко възможно, за да не изплати сумата.

„Водят се дискусии със застрахователната компания в Германия, която търси всякакви поводи да не изплати сумата. Едното им съображение е, че К2 се намира в област Кашмир, която те не са покривали като територия. А в застраховката пише много ясно, че става дума за зимно изкачване на К2, който винаги си е бил на едно и също място. Другият аргумент е ,че когато Наско е тръгвал, не се е разрешавало излизане от Германия във връзка с COVID-19. Той обаче заминава за К2 от България, което не е забранено в застраховката и също не е повод за отказ. Изходът не е ясен за момента”, посочи тя.

В базовия лагер Скатов е бил измъчван от болест, което е наложило използването на антибиотици: „Повръщаше, не можеше дори вода да поема, беше на антибиотик известно време. Това изпи силите на Наско, но все пак реши да пробва и както казах, достигнал е височина над 7500 м. Времето обаче се разваля по-рано от очакваното и ръководителят на експедицията е решил всички да слизат. Наско е тръгнал надолу и всъщност грешно решение не е взел, имайки предвид факта,че алпинистите , които тръгнаха нагоре с изключение на един, не се върнаха. Пътят надолу е бил труден за всички. Канадският фотограф Елиас каза, че ледени барове са се измъквали два пъти и той едва се е удържал, въпреки че е бил с шерп до него. Всички са хващали няколко въжета едновременно и са слизали супер бавно”.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.