Швейцарецът Марко Одермат има убедителна преднина след първия манш на гигантския слалом от Световната купа по ски алпийски дисциплини в Банско.

На пистата "Бъндерица" лидерът в класирането за Световната купа направи почти перфектно каране и даде време от 1:10.09 минути. Неговото постижение бе застрашено единствено от норвежеца Александър Стийн Олсен, който остана втори на 0.35 секунди. Стийн Олсен се движеше с първо време до последната контрола, но във финалните метри загуби аванса спрямо носителя на Световната купа за последните два сезон.

С трети резултат в първия манш се поздрави Мануел Фелер. Австриецът, който се спусна с първи номер, завърши с пасив от 0.47 секунди спрямо Одермат.

В първите пет място намери и още един австриец - Щефан Бренщайнер. Той даде пето време на 0.85 секунди от най-добрия резултат тази сутрин. Между него и Фелер се вклини хърватинът Филип Зубич. Първенецът в гигантския слалом в Банско през 2021 година изостава от Одермат с 0.74 секунди.

Снимки: БТА / BTA
18 снимки

Топ 6 на първия манш се затваря от словенеца Жан Кранец на 0.87 секунди. Седмият Лоик Меяр от Швейцария (+0.89 секунди) пък е последният, който е на по-малко от секунда от Одермат.

Най-много за представянето си в първия манш може да съжалява Жоан Верду. Скиорът от Андора имаше преднина от 0.47 секунди пред Одермат на втората от четирите междинни контроли, но агресивното му каране доведе до грешка и той отпадна.

Състезанието стартираха общо 66 скиори, като 12 от тях отпаднаха .Вторият манш в Банско стартира в 13:30 часа.