Легендата на ските Марк Жирдели, който е собственик на фирмата-концесионер на Банско, коментира пред NOVA защо чак сега е излязъл в светлините на прожекторите.

Бившият състезател говори и по всички по-любопитни теми, в това число кога е придобил фирмата и какви са отношенията му с Цеко Минев.

„Никой не ме е питал досега“, каза Жирардели.

Процедурата за покупката на „Юлен“ започнала още през 2012 година, а целта била инвестиция. Цената е търговска тайна. Собственикът на фонда, продал фирмата - също. Връзка между петкратния световен шампион и Цеко Минев нямало.

„Собственик бе един фонд. С Цеко Минев ни свързва едно общо ходи – караме ски с удоволствие, обичаме природата и планината“, продължава Жирардели.

Премиерът на България Бойко Борисов изрази мнение, че присъствието на Жирардели е добър знак.

Комисионната такса на фирма „Юлен“ годишно се равнява на 300 хиляди лева. В началото на годината фирмата предложи идеен проект за втори лифт. Съдбата му обаче все още е неясна. Правителството подкрепя идеята, но само ако се спазва стриктно законът, еколозите изразяват известни опасения. В спора се включи и Прокуратурата, която иска условията по концесионния договор, подписан преди 17 години, да се предоговорят.

Повече може да видите в подробния репортаж на NOVA.