Канада смачка с 5:1 /2:1, 1:0, 2:0/ своя голям северноамерикански съперник САЩ на старта на Световното първенство по хокей на лед. Двубоят е в група Б на първенството. В двете групи играят по 8 отбора.

Шампионатът стартира днес в Русия и ще се играе в двата най-големи града – Москва и Санкт Петербург.

Канада - САЩ

източник: БГНЕС

В Санкт Петербург мачът започна с ранен гол в 4:54 минута на американците, които поведоха чрез Патрик Маруун. „Кленовите листа“ изравниха почти веднага в 5:20, когато Тейлър Хол направи резултата 1:1. В 8:48 Канада вече излезе напред с попадението на Брендън Галахър в 8:48. Първата третина приключи при резултат 2:1 за Канада.

Щатите опитаха натиск в началото на втория епизод и наложиха територаиален превес, но скоро канадците ги наказаха с трети гол, вкаран от Мат Дюшен в 31:37.

Канада - САЩ

източник: БГНЕС

Този гол сякаш окончателно разколеба американците, които в третата третина допуснаха да бъдат наказани още два пъти. Най-напред Бун Дженър направи 4:1 в 45:54.

В 51:16 резултатът набъбна на 5:1 с гола на Бред Маршан, вкаран от него, докато Канада бе в числено малцинство на леда.

Канада - САЩ

източник: БГНЕС

Това е най-сериозната победа за Канада над САЩ от 1997 насам, когато спечелиха отново с 5:1.

Мачът бе доста коректен и до сблъсъци, характерни за хокея отвъд океана, не се стигна.

Канадците са на шампионата предимно с хокеисти от НХЛ, но от отпадналите или дори некласиралите на плейофите отбори. Американците са в Русия със смесен състав от НХЛ и Колежанската лига.

В мач от група "А" Швеция победи Латвия с 2:1 /1:0, 0:0, 0:1, 1:0/  след продължение. Головете за Швеция вакараха Ериксон и Никуист, а за Латвия точен бе Сотниекс.