Системата за сигурност, използвана по време на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг 2018‘, ще бъде приложена и на Световното първенство по шортрек в София от 8 до 10 март в „Арена Армеец“.

Вече кипи трескава подготовка за шампионата, а организаторите се надяват до неделя, 3 март, да са готови и от понеделник да може да се провеждат пълноценни тренировки от участниците.

„Организационният комитет работи усилено. Вниманието е насочено тук в залата. Тук ще има специални дюшеци за шампионата, нещата вървят по план и се надяваме до неделя да сме готови“, заяви председателят на организационния комитет Христо Турлаков.

Със самото монтиране на системата за сигурност е натоварен италианецът Диего Катани. Той пристигна в столицата ни специално по повода, като получи мартеница от Евгения Раданова в духа на българските традиции на 1 март, а след това застана пред представителите на медиите.

„Мисля, че това е добра възможност, системата е използвана в Пьонгчанг. Тя е била използвана и сега ще е я видим за втори път. Доброто на тази система е, че тя осигурява максимална сигурност. Надяваме се да има по-малко травми. Тук в България има много опитни хора в шортрека и те знаят какво представлява този спорт. Системата може да се приспособява, така че да бъде използвана и за фигурно пързаляне, и за бързо пързаляне с кънки. Ние можем да сме сигурни, че с изключение на хокея на лед, при останалите спортове на лед, ще има по-малко травми. България е много близка до Италия, има хиляди, които се занимават със спортове на лед. Има достатъчно опитни ръководители, които знаят какво представлява системата и държат на сигурността“, заяви Катани, който е запознат из основи със системата.

На питане за цената на дюшеците, той отвърна: „Като имаме предвид, че дюшеците за хокея струват 200 000, може да прецените колко струват тук. Малко по-малко, но не много“.

„Отнема един цял ден да се изгради системата. Около 60 кг е един дюшек. После може за няколко часа да се демонтира“, продължи Катани.

„Всеки един от тези дюшеци има колан, има и устройство измерващо напрежението. Те не бива да са много меки“.

„Освен това, в дюшеците има и специална пяна, около нея се гради целият дюшек. Когато някой кънкьор се удари в дюшека, оттам излиза въздух и така се омекотява ударът. Освен това се намалява съприкосновението. Те могат да подадат около 2 метра и така се надяваме да намалим контузиите“, обясни Катани.