Ирен Дикова е с трансплантиран бял дроб, но нейният пример разтърсва и едновременно с това заразява. Тя завоюва три златни медала - в слалома, гигантския слалом, както и в паралелния слалом на Световните зимни игри в Бормио, Италия.

В ефира на „Здравей, България” по NOVA Ирен Дикова разказа, че е научена от семейството си да преодолява трудностите с лекота.

Борбата е тежка, болезнена бих казала, но аз съм научена, семейството ми ме е научило да преживявам трудностите с лекота, това е доказателство, че мога да се справя. За мен е чест да представям България. Това е доказателство, че все още живея този прекрасен втори живот”, каза Ирен Дикова.

Състезателката в алпийските ски акцентира върху важността на донорството.

С представители на другите държави, с които си говорих - на някои места също намират трудности с донорството. Но пък прокарват идеи, променят закони. За това се говори в училище и в семейството. Темата не е табу”, каза тя.

Ирен Дикова е едва втората състезателка на Световните игри с транспланиран бял дроб.

Спортът може да поддъжа здрав и пълноценен живот, но всеки трябва да преценява според собствения си организъм”, уточни Дикова.

Посланието на Ирен е едно: "Искам да кажа на хората да следват всичко, което докторите им кажат. Да правят каквото трябва, да не се притесняват от социума. Да не губят надежда и да вярват."