Норвежецът Йоханес Тингес Бьо продължава доминацията си през този сезон, след като спечели титлата в спринта на 10 км на световното първенство по биатлон в Йостерсунд (Швеция).

Бьо, който е лидер в класирането за Световната купа и носител на малката световна купа в спринта направи една грешка във втората си стрелба и измина трасето за 24:37.6 минути. 

За Бьо това е второ злато в Йостерсунд след успеха на смесената щафета на Норвегия в четвъртък. Йоханес Тингес Бьо е световен шампион в спринта от 2015 година.

Руснакът Александър Логинов остана втори на 13.7 секунди, въпреки че повали всичките 10 мишени, а бронзовото отличие завоюва Кентен Фийон Майе (Франция) на 16.5 секунди изоставане също без пропусната мишена. Майе победи с три десети от секундата Дмитри Пидручний (Украйна) за третото място.

Защитаващият титлата си Бенедикт Дол (Германия) направи две грешки в стрелбата и остана 11-и, а олимпийският шампион Арнд Пайфер (Германия) е девети с една грешка. Голямата звезда на Франция Мартен Фуркад повали всичките 10 мишени, но финишира шести на 32.5 секунди след Бьо.

Красимир Анев записа най-доброто класиране от българите. Той се нареди на 28-и място с една грешка в първата си стрелба и пасив от 1:42.3 минута. Владимир Илиев е на 38-о място с три грешки и пасив от 1:59.6 минути, Димитър Герджиков е 56-и с две пропуснати мишени и изоставане от 2:37.5 минути, а Антон Синапов се класира 72-и с три грешки и на 3:07.8 минути след победителя. В надпреварата днес участваха 104 състезатели.

Световното първенство в Йостерсунд продължава в неделя с преследването за мъже и за жени./БТА