Игрите в Пьонгчанг почнаха, а България си спомня за Нагано

Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг започнаха с бляскава церемония и светът вече е подчинен изцяло на тази емоция. Родните представители в белите спортове също преследват своите мечти в Южна Корея, но е време да си спомним за нещо важно. 

Преди точно 20 години България извоюва най-големия си успех на Зимни олимпийски игри. Легендарната Екатерина Дафовска спечели единственото до момента злато за България на такъв форум, като беше недостижима в индивидуалния старт на 15 км в Нагано. 

В ранните часове на 9 февруари 1998 г. цялата страна тръпна пред телевизорите, за да проследи старта на родните биатлонистки. Тогава и Павлина Филипова се представи великолепно, но съвсем малко не ѝ стигна да спечели бронза. 

Преди това постижение на Дафовска, родните представители на Зимни олимпийски игри бяха триумфирали само с едно бронзово отличие. То беше на Иван Лебанов 18 години преди нейния триумф. 

Оттогава и Евгения Раданова, и Ирина Никулчина носиха успехи и медали на България, но златото на Дафовска още остава недостижимо. Да се надяваме, че този неин успех ще бъде изравнен в Пьонгчанг. 

Свързани материали

  • Босът на Левски се похвали от Пьонгчанг Босът на Левски се похвали от Пьонгчанг
  • Българският флаг грейна на Олимпийските игри Българският флаг грейна на Олимпийските игри
  • vesti.bg vesti.bg
профилна снимка

*Коментирай конкретната статия и използвай кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание!

 
Пьонгчанг 2018 Пьонгчанг 2018 Българи Екатерина Дафовска

Зимни спортове