Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг започнаха с бляскава церемония и светът вече е подчинен изцяло на тази емоция. Родните представители в белите спортове също преследват своите мечти в Южна Корея, но е време да си спомним за нещо важно. 

Преди точно 20 години България извоюва най-големия си успех на Зимни олимпийски игри. Легендарната Екатерина Дафовска спечели единственото до момента злато за България на такъв форум, като беше недостижима в индивидуалния старт на 15 км в Нагано. 

В ранните часове на 9 февруари 1998 г. цялата страна тръпна пред телевизорите, за да проследи старта на родните биатлонистки. Тогава и Павлина Филипова се представи великолепно, но съвсем малко не ѝ стигна да спечели бронза. 

Преди това постижение на Дафовска, родните представители на Зимни олимпийски игри бяха триумфирали само с едно бронзово отличие. То беше на Иван Лебанов 18 години преди нейния триумф. 

Оттогава и Евгения Раданова, и Ирина Никулчина носиха успехи и медали на България, но златото на Дафовска още остава недостижимо. Да се надяваме, че този неин успех ще бъде изравнен в Пьонгчанг.