Националната хокейна лига глоби Вашингтон със 100 хиляди долара за нарушаване на протоколите за Ковид-19, съобщават от Лигата.

Играчите на отбора са били в тесен контакт помежду си без използването на предпазни маски, което е нарушение на правилата за социална дистанция.

От НХЛ официално не обявиха имената на провинилите се, но руските медии разкриха, че хокеистите Александър Овечкин, Евгений Кузнецов, Дмитри Орлов и Иля Самсонов са в списъка на играчите, които нямат право да участват в мачовете от НХЛ или тренировките заради нарушения на протокола. Спортистите са били в една и съща хотелска стая в близък контакт, което води до висок риск от заразяване с коронавирус.

Вашингтон е първият отбор на НХЛ през този сезон, който е глобен за нарушаване на протоколите за Ковид-19.

Клубът обяви в изявление, че ръководството му е разочаровано от подобно поведение на своите играчи, а Овечкин също заяви, че съжалява за действията си.

Въпреки че не е максимално допустимата глоба по протокола на НХЛ, солидната сума все пак може да послужи като предупреждение за отборите, а Лигата вече отложи редица мачове поради опасения за заразяване с вируса.

След отлагане на мача от вторник между Каролина и Нешвил Лигата заяви, че програмата на Каролина е "замразена" поне до 23 януари, като петима играчи са в списъка с отсъстващите заради коронавирус.

"Като подходяща предпазна мярка, тренировъчните съоръжения на отбора са затворени. Решението влиза в сила незабавно, а залите ще останат затворени за играчите до следващо нареждане", се казва в изявлението на НХЛ.