Надяваме се на обществена подкрепа за кандидатурата ни за домакинство на Младежките зимни олимпийски игри. Това заяви президентът на Българска федерация по биатлон Атанас Фурнаджиев, който говори във връзка с евентуалната ни кандидатура за домакинство на форума през 2028г.

Фурнаджиев коментира темата пред медиите в сградата на Министерството на младежта и спорта в присъствието на служебния министър Георги Глушков и президента на Международния съюз по биатлон (IBU) Оле Далин, който е на посещение в България и заради Конференцията на страните членки на IBU от Южна Европа, която предстои тази събота в Банско. Той е придружаван от Дагмара Герасимук, полякинята е директор по развитието на Международния съюз по биатлон.

Преди срещата в ММС, двамата бяха приети и от президента на Републиката Румен Радев. Министър Глушков връчи на Далин специален плакет. „За нас е чест, че сте тук, в България. Нашата страна е с традиции във вашия спорт. Биатлонът ни е донесъл много радост. Щастлив съм, че можем да говорим за Вашата предстояща конференция, на която ще се обсъжда бъдещето на биатлона“.

„Благодаря Ви за поканата и за честта, оказана на нашата федерация, както и за интереса към дискусията“, бяха думите на Далин, който изтъкна, че е впечатлен от подкрепата на българските институции за подобна кауза, което според него е добра основа за бъдещ успех. Утре шефовете на световния и българския биатлон ще бъдат в Банско, където предстои Конференцията на страните членки на IBU от Южна Европа с участие на представители от 10 държави. Гостите ще посетят и биатлонския комплекс на Бъндерица, към тях ще се присъедини и олимпийската шампионка от Нагано 1998 Екатерина Дафовска, която е член на Изпълкома на IBU.

Фурнаджиев изрази мнение, че кандидатурата ни за домакинство на Младежката зимна олимпиада ще допринесе значително за зимната инфраструктура, икономиката и туризма. „Мисля, че това е една много важна инициатива за България, така че кандидатурата за домакинство на Младежки зимни олимпийски игри ще допринесе значително за развитието както на зимната инфраструктура, на нашите зимни курорти, така и ще остане и за поколения напред, ако успеем да се преборим за тази кандидатура. В лицето на г-н Далин имаме един поддръжник на нашата кандидатура и разчитаме на неговата подкрепа. Освен че ще остане за поколения, тази инфраструктура ще бъде и център на всички съседни нам държави, така че това ще бъде сериозен принос към икономиката на България и ще допринесе за туризма. Важно е да работим всички заедно за нейното осъществяване“.

Президентът на родната федерация по биатлон разкри и че националният отбор има нов треньор – Рико Грос. „Имаме нов треньор на националния отбор по биатлон – това е Рико Грос. Мисля, че той не се нуждае от представяне. Той ще води националния отбор и е написал тренировъчната програма. Два от лагерите ще бъдат в Руполдинг, където той живее, на другите лагери ще ходи за по няколко дни и ще контролира онлайн резултатите на нашите биатлонисти. За първа година ще имаме обединен национален отбор, тоест всички биатлонисти, включително Владо Илиев, Милена Тодорова и Благой Тодев ще тренират с националния отбор“, поясни Фурнаджиев, който добави:„Инфраструктура знаете, че имаме и бяхме на няколко пъти близо до спечелването на домакинство и то за Олимпиада, не за Младежки зимни игри. Необходими са просто сериозни средства за инвестиции в тази инфраструктура, за привеждането й в ниво, което да отговаря на сегашните изисквания, които са променени значително в сравнение с това, което беше преди 30-40 години. Това е държавна политика, не е работа на Федерацията. Този ангажимент от държавата го има. Има единомислие по въпроса. Важно е да имаме обществена подкрепа. Разбира се, че се очакват спонсори – всеки един, който работи в тази насока, е добре дошъл. Надяваме се. Все пак това е обществена кауза – надявам се да имаме стабилно правителство след по-малко от месец и това правителство да подкрепи кандидатурата ни“.

Относно договора на Грос, той каза: „Сам ще бъде, щабът му ще е от нашите треньори. За момента сме говорили до олимпийския цикъл за две години. До края на годината ще стане ясно решението за домакинство, което се взима от Международния олимпийски комитет. Трябва да имаме Инициативен комитет, да се попълни съответната документация като кандидат-страна и в края на годината ще има гласуване. За момента Италия е заявила кандидатура и ние“, допълни още Фурнаджиев относно кандидатите за домакинство на Младежките зимни игри през 2028 г.

БГНЕС