Хокеистите на Финландия окупираха върха на своята предварителна група на Световното първенство по хокей на лед. Това стана след повече от убедителна победа над прекия конкурент за първото място Канада.

Скандинавците не оставиха съмнения в превъзходството си и смазаха противника си с 4:0. Така европейците приключиха тази фаза не просто без загуба, но и с пълен актив от 21 точки.

Първата третина на този мач не предложи попадения, но още в нея си личеше, че финландците държат инициативата и са по-гладни за успеха. Това се доказа на практика в следващата третина.

По-малко от седем минути след началото ѝ Томи Кивисто откри резултата с удар от синята линия, който мина между краката на вратаря. А в края на частта всичко в този мач беше решено напълно.

В 16-та минута на третината Лео Комаров се разписа за 2:0 след нова грешка на канадския вратар, а минута преди края на частта Мика Пиорала вкара за 3:0 и всичко като интрига вече беше окончателно предрешено.

Канадците не показаха воля за обрат в последната третина, а за сметка на това бяха наказани и за четвърти път. Това се случи 2:30 минути след началото на третината, а точен тогава беше Ярно Коскиранта.

До края финландците се забавляваха на леда и пропуснаха няколко положения, но в крайна сметка повече попадения не паднаха. Така скандинавците се поздравиха с успеха с 4:0 и са първи в групата си.

На четвъртфиналите те ще се изправят срещу четвъртия от другия поток Дания. Там лидер в групата е Чехия, а втори останаха домакините от Русия, които в последния си мач биха с 4:1 силния отбор на Швеция.