Двама италианци подсилват ваксмайсторската бригада на българските национали по биатлон този сезон. Основната част от състезателните ски са получени и над тях вече месец работи новосформираният технически екип. Ваксмайсторският тим тази зима включва двама италианци и двама българи, като главен мениджър е Фаусто Бормети.
 
С наближаване на първите състезания българските национални гарнитури провеждат последните си тренировъчни лагери на различни места в Европа и у нас. В момента централизирана подготовка водят четири отделни звена със седем треньори и кинезитерапевт. Милена Тодорова и Владимир Илиев тренират в Обертилиaх (Австрия), a останалата част от А отбора е в Швеция. Националите при младежите също са в Австрия, докато юношите се подготвят в Банско.
 
Световният вицешампион за младежи Благой Тодев участва в неделя в Идре в спринта при откриването на сезона в Швеция и показа обнадеждаваща форма, като зае 11-о място в силната конкуренция на асовете от френския и на шведския отбор. Победител стана Еманюел Жаклен от Франция, пред Мартин Понсиулома и Сабастиан Самуелсон от Швеция - всички с по един пропуск, докато Тодев финишира без грешка в стрелбата.
 
Програмата до Нова година предвижда покриване на всички състезания от трите вериги купи на Международния съюз по биатлон с различните гарнитури, като първият старт е на 29 ноември от Световната купа в Контиолахти, Финландия - 20 километра индивидуално за мъже, а състезанията от откриващия кръг за кампанията продължават до 4 декември.
 
До края на календарната година ще се състоят още два кръга от Световната купа - в Хохфилцен (Австрия) от 8 до 11 декември и в Анеси (Франция) от 15 до 18 декември.