Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ) и отборите ще загубят общо над 1 милиард долара заради съкратения календар по време на Ковид-19 пандемията, твърди комисионерът Гари Бетман. Той обаче подчерта, че за играчите и феновете е много важно да има мачове.

Редовният сезон, който започва тази нощ в 00:30 българско време с мача Питсбърг - Филаделфия, бе съкратен до 56 мача на отбор вместо традиционните 82. Плейофите пък се очаква да бъдат в стандартния формат с 16 отбора и се очаква те да приключат през юли.

Всичко това ще позволи хокеят да се завърне към нормален календар за сезон 2021/2022.

"Нека бъда ясен - играем този сезон, защото това е много важно за нашия спорт. Феновете и играчите имат нужда от мачове и те могат да дадат на хората, най-вече тези в изолация, чувство за завръщане към нормалното и нещо да правят като цяло", каза Бетман на пресконференция.

"Ще ни излезе по-евтино да затворим залите и да не играем. Да, сега ще загубим повече пари, но на това ниво е далеч по-добре да играем редовно, отколкото да не го правим изобщо".

Повечето хокейни зали изобщо няма да могат да приемат фенове в началната част на сезона и Бетман е категоричен, че финансовите загуби вече не се смятат в милиони.

"В края на краищата общите загуби за Лигата и клубовете ще бъдат милиарди долари. Наясно сме с последствията от това, че избрахме да играем, но собствениците и клубовете са в състояние да поемат този удар", добави той.