Президентът на Българската федерация по ски Цеко Минев беше избран за член на Съвета на Международната федерация по ски (ФИС). Това стана по време на 52-ия конгрес на ФИС, който се проведе онлайн днес.

Кандидати за 16-членния Съвет на ФИС бяха 19. Минев влиза в историята като първият българин член на най-висшия ръководен орган, който управлява зимните спортове.

"Благодарен съм на колегите от целия свят за гласуваното ми доверие да стана член на Съвета на ФИС. Изборът ми е резултат от упорития труд в последните 20 години, чрез който успяхме да върнем България на картата на световните ски, да станем водеща дестинация, както и да постигнем изключителни успехи в зимните спортове. Това е и признание за всички, които подкрепят българските ски - състезатели, треньори, деятели, спонсори и зимните ни курорти. Надявам се, че с колегите от новия Съвет на ФИС ще допринесем за следващото ниво на световните ски", коментира Цеко Минев.

За президент на Международната федерация беше избран Йохан Елиаш. Той наследява на поста Джанфранко Каспер.

59-годишният Елиаш получи 65 гласа от 119 налични, за да спечели абсолютно мнозинство в първия кръг над бившия скиор от Швейцария Урс Леман, бившия генерален секретар на ФИС Сара Луис и президента на Шведския олимпийски комитет Матс Оржес.

Елиаш е номиниран за поста шеф на ФИС от Великобритания. Той е ръководител на компанията за спортни стоки "Head". Състоянието му се оценява на 28 милиарда долара.

Йохан Елиаш е роден в Швеция, но през последните 30 години живее в Лондон и има двойно гражданство.