Носителят на Световната купа по ски-бягане Александър Болшунов получи Големия кристален глобус на специална церемония днес в руската столица Москва. Връчването на наградата му се състоя три месеца след края на сезона заради пандемията от коронавирус.

Трофеят на 23-годишния руснак беше връчен от члена на Международната федерация по ски (ФИС) Андрей Бокарев.

"Ако трябва да съм честен, вече забравих как мина всичко, как минаха тези състезания. Емоциите вече са на заден план, има нови задачи в главата ми, опитвам се да направя всичко, за да спечеля друг Голям глобус и той да ми бъде връчен по всички правила - след последния старт от Световната купа, за да изживеем истински емоции", каза Болшунов.

Руският състезател спечели Световната купа по ски-бягане миналия сезон, но наградата не му беше връчена лично заради пандемия от коронавирус, която отложи последните няколко състезания от сезона.

23-годишният Болшунов стана първият руснак, който спечели големия Кристален глобус. Руснакът има в кариерата си три сребърни и един бронзов медал от олимпийски игри, а четири пъти е сребърен медалист от световни първенства./БТА