Американската ски легенда Боде Милър си спомня първия път, когято е видял Микаела Шифрин на ски, преди повече от 10 години. Тя още е била тийнейджърка - на възраст, на която не е могла още да се състезава на топ ниво. Милър пък по това време вече е имал няколко олимпийски медала и титли от Световната купа.

Американците тренирали в Голдън Пийк във Вейл, Колорадо, като Милър е бил впечатлен от младата скиорка. Стилът й на слалом напомнял трикратната олимпийска шампионка от Швейцария Врени Шнайдер.
"Сякаш тя не се движеше надолу по хълма. Нямаше колебанията, които витаги са присъствали при моето каране, което беше триизмерно клатушкане във всяка посока. Изглеждаше, че тя просто се наси плавно - дут, дут, дут, дут", каза Милър в телефонно интервю за агенция "Асошиейтед Прес", имитирайки равномерното отмерване на метронома.

Шифрин ще защитава на Игрите в Пекин титлата си от гигантския слалом. Тя вече има три олимпийски медали (2 титли), 11 медала от световни първенства (6 златни), три титли от Световната купа и 73 победи в кариерата, като засега е само зад Ингемар Стенмарк (86) и Линдзи Вон (82).

"Аз съм й огромен фен", добави Милър. "Тя е най-добрият скиор, който някога съм виждал, независимо дали става въпрос за мъже или жени".

"Тя е много зрелищна физически като скиор. Тя има правилното възпитание", казва още Милър, който с шестте си олимпийски медала е на второ място в историята на алпийските ски.

Getty Images/Gulliver
15 снимки

"Тя има голяма дарба. Има качества, които си партнират много добре. Нейните тактически познания са много силни. Тя не прави грешките на другите. И това се дължи на техниката й, но също и на тактика. Нейният подход е да стигне от точка А до точка Б възможно най-бързо, без да поема никакъв риск", завършва Боде Милър.