Шампионката на България Александра Фейгин завърши на 26-о място при жените на Световното първенство по фигурно пързаляне в Монреал (Канада).

Българката остана на 0.48 точки от място във волната програма, за която се класират първите 24. Фейгин беше оценена с 53.33 точки, от които 28.29 за технически елементи и 25.04 за компоненти на програмата. Тя имаше една единствена дребна грешка след приземяването на двоен аксел, както и високи нива на трудност на техническите елементи извън скоковете. Така Фейгин остана 26-а и само на 0.48 от резултата 53.81 точки, с който представителката на Естония Натали Лангербаур влезе във финала.

Снимки: БГНЕС / BGNES
3 снимки

Двукратната медалистка от шампионати на планетата и европейска шампионка Луна Хендрикс (Белгия) поведе след първото изпълнение, следвана от американката Изабеу Левито и световната вицешампионка от миналата година Хе-ин Ли (Република Корея). Защитаващата титлата си и двукратна номер 1 в света Каори Сакамото (Япония) е четвърта за момента.

Хендрикс изпълни комбинация от троен флип-двоен тулуп, двоен аксел и троен луц и получи лична оценка от 76.98 точки.

"Доста ми е тежко, защото имам контузия на тазобедрена става и трябваше да направя промени в тренировките си. Бях ограничена в заниманията, но мисля, че се справих с това по интелигентен начин и успях да дан най-доброто от себе си", каза Хендрикс на пресконференцията след състезанието.

Левито има 73.73 точки, а корейката Ли получи 73.55 точки, след като изпълни три тройки скока и двоен аксел.

Сакамото беше несигурна на тройния луц, въпреки направи комбинацията троен флип-троен тулуп. Тя трябваше да се задоволи със 73.29 точки, но по-малко от една точка разделя фигуристите, класирани от второ до четвърто място. Тя е на малко повече от три точки до първата позиция, така че олимпийската бронзова медалистка ще се бори за подиума и титлата във волната програма в петък.

"Искам да бъда трикратна световна шампионка, искам да запазя концентрацията, който имам в момента, и да покажа най-доброто представяне при следващото си излизане на леда", коментира японката.

В надпреварата стартираха 35 фигуристки. Волната програма на жените започва точно в полунощ в петък срещу събота.

Световното първенство в Монреал продължава тази вечер с кратката програма при мъжете и волната при спортните двойки. Българинът Александър Златков е с четвърти стартов номер, а състезанието ще започне в 17.10 часа българско време.