Най-добрият български алпиец Алберт Попов се завърна на родна земя след отличното си класиране на Световната купа по ски-алпийски дисциплини в Куршевел, Франция.

Вчера Алберт завърши на 4-о място в крайното класиране, което е и негов рекорд.

LAP.bg
22 снимки

„Вчера ме беше яд за тези 16 стотни, но днес не ме е яд, защото оставам гладен за този подиум и смятам, че това ще ми даде голяма мотивация през лятото да блъскам повече, да тренирам повече и това да ми даде преднина за догодина”, сподели той на Летище „София”.

„Както забелязахме през този сезон, има състезания, в които е по-изгодно да си по-назад в първия манш. Не ни беше такава тактиката, но просто теренът не позволи да се даде конкурентно време на първия. С едно прилично каране успях да остана на прилична разлика. Във втория знаех, че имам шанс да избия тази разлика. Въпросът да се рискува и да ти пасне трасето. Смятам, че се хвърлих смятам, че ми се случи точно това, което исках да направя и съм щастлив”, каза още той.

„Оценявам сезона като успешен. Точно това си мислих, че всъщност изпълних моята цел за този сезон, която не съм ви я казвал, но тя беше да завърша в Топ 5, така че съм наистина удовлетворен и се надявам занапред да продължавам да изпълнявам малките цели, които си поставям”, допълни Алберт Попов.

Той сподели, че в края на сезона вече се усеща физическото натоварване. „Накрая на сезона и тялото започва да се чувства поизхабено. Едното коляно започна леко да ме боли, предполагам, че беше възпалено сухожилие, но имаме таблетки, които ми помагат, така че не съм имал проблеми на старта. Друго нещо, което ми направи впечатление този сезон е, че за първи път съм конкурентоспособен до края, формата не изчезна, а я задържах, което ми показва, че вървим в правилна посока“ заяви скиорът.

„Трябва да ми стане навик да карам още повече на лимита и да това да бъде новото нормално. Много години работим и по екипировката, тестваме много неща и виждаме кое се получава при мен, а от там идва и опитът. Смея да твърдя, че този сезон бях на всяко състезание с точния материал“, добави българинът.

Попитан дали ще наблегне на слалом и на гигантски слалом, Алберт Попов коментира: „Ще тренирам и двете. Този сезон беше да карам в гигантски слалом в Световната купа, но така се случиха нещата, че се концентрирахме върху слалома. Не ме е яд, просто така се случи. За догодина ще видим как ще мине подготовката, как се развивам в гигантския слалом и нищо не се знае. Тепърва ще плавя плановете за лятото. Ще се радвам да направя подходяща почивка, да се заредя, а сега ще отидем на Банско, за да карам на писта „Томба“, защото доколкото чувам догодина се очаква да има слалом и гигантски слалом на „Томба“ и да може да се подготвям на тази писта, за да може догодина да дам всичко от себе си и да имам добър резултат.“