12-годишната фигуристка Мария Манова е един от героите в "Големите победи на малките таланти" на "Гемата на NOVA".

В края на годината репортерът Владислава Тричкова и операторите Георги Георгиев и Андрей Стоилов решиха да срещнат зрителите с големите победи на малките таланти на България.

В "Темата на NOVA" днес те ще ни отведат в света на спорта, музиката и науката.

Героите в новия епизод на документалната поредица са част от онези деца и младежи, които всяка година носят на страната ни стотици отличия и са повод за национална гордост. Сред тях ще видим едва 5-годишно момиче, което вече е свирило в "Карнеги Хол" и носителката на европейската купа по фигурно пързаляне три поредни години, която поставя национален рекорд, изпълнявайки двоен аксел още на 8 години.

Мария Манова е безспорен талант на леда. "Разказвали са ми, че на 3 години за първи път съм дошла на пързалката", казва Манова.

"За национален отбор се набират точки и аз ги набрах още на 7 години. Дори,когато паднеш се мобилизираш и трябва да продължиш", добавя Мария.

"Винаги си спомням защо го правя. Целта ми е да стана олимпийска шампионка някога", споделя фигуристката.

Пред камерата на NOVA застават и три български студентки, които изумяват всички на световното състезание по синтетична биология.

Малките таланти добре познават вкуса на победата, но и трудния път до нея. Разказът им доказва, че върхът се изкачва с воля, труд и дисциплина.

Гледайте "Виртуози на фокус" днес от 19.20 часа по NOVA.