Банско беше домакин на Международната среща на жените лидери в сноуборда. По време на нея се събраха водещи през последните години имена в спорта и индустрията, които чрез усилията си успяха да се наложат като основни двигатели и посланици на сноуборд културата по света. 

Зад това събитие стои желанието на Дона Карпентър, една от главните фигури в развитието на сноуборд културата последните 40 години, да благодари на всички дами от бранша.

Дона Карпентър е съосновател и CEO на Burton Snowboards, жена на легендата Джейк Бъртън.  Тя е обявена за „Snowboard Ambassador” от New York Times и за „Super Woman“ от Refinery 29.

По тази причина, наред със световно известните атлети Анна Гасер (настоящ олимпийски шампион, дисциплина Биг Еър) и българката Александра Жекова, сред поканените бяха и жени, които всъщност не са разпознаваеми на сноуборд сцената - такава, каквато я виждаме. 

Сред тях бяха Люси Хикова от Чехия, англичанката Лизи Холоуей, както и българката Росица Каратотева, които са в основата на сноуборд сцената в техните държави повече от десетилетие.

 „Всяка една от вас е тук, защото или сте атлети, които доминират на спортната сцена, или сте ключови лидери, фотографи и видеомейкъри, заслужаващи своето място сред предимно мъжката гилдия. Всички вие сте тук, защото разбивате стереотипите за жените в сноуборда“, така Дона посрещна момичетата по време на първата вечеря.

И когато говорим за сноуборда, голяма част се случва зад камерата, и няма как да не споменем и две изключителни момичета, които също бяха част от събитието и се постараха да запечатат най-ярките моменти от него. Всичко, което се случи в родния курорт, беше документирано от Миа Ламбсон - филммейкър за “SNOWBOARDER Magazine“, както и от талантливия екшън фотограф - Джеси Даусън. Мия и Джеси са едни от малкото дами в света на сноуборда, които наравно с момчетата пренасят тежката снимачна техника в снежната планина. Но както те самите споделиха, правят това от толкова много време и с голямо желание, че са се научили да балансират добре всичко, така че да не им пречи да правят каквото обичат – да карат сноуборд и в същото време да снимат и разпространяват красотата на сноуборд културата по света. 

Сред гост дамите беше и инфлуенсърката Анке Еберхар, първата жена журналист на Snowboard Magazine, която от години допринася за отразяването на женската страна в сноуборда.

Срещата събра на едно място жени, доказали се в своята работа и в приноса си за сноуборд развитието. Самият факт, че България беше избрана за домакин на подобно събитие, е доказателство, че страната ни намира своето място сред световния елит и има с какво да привлече хора от сноуборд индустрията.

Момичетата останаха впечатлени от традиционната българска кухня и култура. Посещението в местна механа, както и разходката в град Банско, бяха едно от нещата, които сноубордистките оцениха най-много по време на посещението си в България. Това за пореден път ни напомня колко важно е да пазим традицията си, защото в това сме уникални и по този начин лесно пленяваме сърцата на най-впечатляващите гости на страната ни.

В основата на срещата естествено беше сноубордът и за щастие Пирин ни посрещна с близо 40 см нов сняг. Жените имаха възможност да изпробват на българска земя някои нови технологии, които очакваме с нетърпение през зима 2020. Условията за каране на сноуборд бяха повече от прекрасни за средата на април, а планината се беше преобразила така, сякаш зимата се бе върнала отново, за да приветства гост дамите.