Олимпийската шампионка при танцовите двойки във фигурното пързаляне Татяна Навка се върна далеч в годините назад, за да си спомни колко труден път е извървяла до върха. Тя стъпи на най-високата стълбичка на Игрите през 2006 година в Торино, заедно със своя партньор Роман Костомаров.

„Родена съм в обикновено семейство, интелигентно, но бедно. Брояхме всяка копейка, например, купуваха ми яке на пет години”, разкри бившата руска състезателка.

„Живеехме в малък град, в който всичко недостигаше.Когато дойдох в Москва започнах да получавам спортна заплата, пестях и от храна, и след половин година си купих ботуши. От малка съм свикнала да не харча. Не се знае утре какво ще се случи…”

„В определена възраст имах комплекси, заради външността си, бях пълничка и висока. На 16-17 години имах наднормено тегло. За фигуристите това е голям проблем, в сравнение с обикновените момичета. Треньорът редовно ме теглеше и цифрите никак не ни радваха. Дори бях затворена за една нощ в съблекалнята, за да не ям нищо излишно. Много обичах сладкото”, спомня си още Татяна Навка.

„Между тренировките бях заключвана в залата за няколко часа, а понякога прекарвах и нощите сама на един мръсен диван, в компанията на хлебарки и мишки. Такава беше диетата…”

„Срещу Ледения дворец имаше кафене. И там продаваха всякакви сладкиши. Сега, слава богу, страстта ми към брашното е отминала”, забавлява се Навка.