Елена Илиних е носителка на бронзов олимпийски медал по фигурно пързаляне при танцовите двойки от Игрите в Сочи през 2015 година. Тя спечели златото в отборната надпревара с тима на Русия на същия спортен форум, като тогава се състезаваше с Никита Кацалапов.

Елена Илиних беше една от най-атрактивните и запомнящи се дами на леда. Родена е на 25 април 1994 година в Казахстан.

Най-големите си успехи в спорта постиха заедно с Никита Кацалапов. Освен отличията от Сочи, те има и бронзови медали от шампионата на Европа през 2012 година, сребро от Евро 2013 и 2014.

Детството й не е от най-лесните, след като родителите й се развеждат още докато е на 2 години, затова е отгледана от своите майка и баба. Именно бабата я завежда за първи път на тренировка, наблизо до дома им. От 2005 година Елена и Никита започват да се състезават заедно при танцовите двойки, за да се превърнат в едни от най-добрите в Русия.

Във времето Никита веднъж отказва да бъде дует заедно с Елена, но въпреки това в името на спорта двамата продължават да се пързалят. След Игрите в Сочи през 2014 година  обаче, на върха на своята кариера те се разделят окончателно, за изненада всички във фигурното пързаляне. Всичко се случва по инициатива на Кацалапов.

„Разбрах за решението на Никита преди световното първенство в Япония. Той вече беше тренирал с ново момиче. Почувствах се предадена”, разказва Елена.

След това тя се състезава и с други партньори, но не успява да достигне толкова високи върхове.

Красавицата не е омъжена. В медиите периодично се появяваха слухове, че с Никита са повече от партньори на леда, но самата фигуристка отрича подобни информации.

Заради очарователния си външен вид Елена е рекламно лице на редица козметични марки, както и посланик на красотата на марка шампоан за коса.

Смятана е за много емоционална, но и изключително силен характер. От треньорите си е определяна като лидер и истински талант.