Франция и Норвегия доминират тотално в световната купа по биатлон за мъже в момента, но Владимир Илиев очаква изравняване на силите след новогодишните празници. 

"Спортист номер 1" на България за 2019-а година говори пред медиите за първи път от церемонията насам и заяви, че всяко класиране в челната осмица е добър резултат в настоящите условия.

"Всеки гони първото място и се стреми към световната титла. През тази година вижданията ми са различни, но има два отбора, които превъзхождат всички от гледна точка на екипировка - Норвегия и Франция. Нямаме какво да направим, защото те имат много големи възможности. Показаха, че превъзхождат дори държави като Русия и Германия. За всички други остана да правим анализи и мисля, че през новата година преимуществото няма да бъде такова. Те винаги са измисляли по нещо ново и в момента наистина имат много голяма преднина. Вчера особено всички останали стояха и гледаха. Трябва да минат още две-три купи, но всяко класиране в топ 8 означава много за мен и останалите. Както съм казвал и преди обаче, всеки изстрел може да те изпрати от трето на 20-о място", коментира Илиев.

"Видя се разликата още в Хохфилцен, където времето бе добро, зимно. Сега във Франция си пролича още повече, защото в такива условия ските са ключови. Хубаво е, че съм сред първите от останалите, което говори достатъчно за работата, която вършим с моя екип".

"Тази година за първи път световното първенство ще бъде преди европейското и това е хубаво. Не че европейското пречеше, но големите отбори си имат първи и втори състави, а ние караме и на двете. Сега ще можем да се подготвим по-добре за световното. То е в Италия, а веднага след него е европейското в Естония. То ще бъде на височина и това ми пасва. Обичам да бъде максимално високо и трудно за бягане, защото това е близко до условията, в които тренираме.

"До олимпиадата със сигурност ще остана, но след това трудно нещо може да ме убеди да продължа. Засега се чувствам добре и знам къде са ми проблемите. За да се развивам, през следващите две години трябва да усъвършенствам стрелбата ми. Няма накъдето толкова да се развивам иначе", заяви Илиев, който бе 22-и в спринта на 10 км във Франция, 18-и в преследването на 12.5 км и 20-и в масовия старт на 15 км.

Относно самата церемония в четвъртък, Илиев каза: "Където бяхме, нямах интернет и не следих реакциите. Доволен съм, че спечелих наградата, защото тя ще ми вдъхне увереност и сила. Така и изминалият сезон придобива добър завършек, защото "Спортист на годината" е чест за всеки".