Норвежецът Ветле Кристиансен спечели масовия старт на 15 километра от Световната купа по биатлон в италианския зимен център Антхолц-Антерселва, а неговите сънародници Йоханес Дале и Вебьорн Сьорум довършиха изцяло норвежкия подиум в състезанието.

31-годишният Кристиансен направи отличен старт, пропусна само една мишена във втората от четирите стрелби и измина трасето за 35:51.4 минути. За него това е втори успех за сезона и шести в кариерата му.

Йоханес Дале завърши втори с пасив от 10.7 секунди и две грешки на рубежа, а Вебьорн Сьорум зае третата позиция е един пропуск и изоставане от 14.0 секунди.

Кристиансен излезе начело след първата стрелба на 3.0 секунди пред Юстус Щрелов, но след втората германецът имаше преднина от 2.1 секунди пред Кентен Фийон-Майе (Франция). След третото посещение на рубежа Фийон-Майе излезе лидер в състезанието, но след последната стрелба отново Кристиансен поведе и до края удържа първото място.

Носителят на Световната купа за миналия сезон Йоханес Тингнес Бьо от Норвегия сгреши четири пъти, падна по време на надпреварата и се нареди на пето място, следван от брат си Тарей Бьо, който беше с една пропусната мишена.

Състезанието премина без българско участие.

В генералното подреждане за Световната купа след 14 от 21 състезание Йоханес Тингнес Бьо води с 806 точки, следван от Йоханес Дале със 714 и Тарей Бьо със 708 точки. Българинът Владимир Илиев е 60-и с 26 точки. / БТА