Системата за съдийство в шорттрeка претърпя сериозни промени преди началото на сезона. Сега по-ясно са изложени изискванията, въведен е нов начин за видеоконтрол, обявяването на наказанията от водещия, има и нова TV графика. Системата бе изпробвана на първото състезание за Световната купа през ноември 2018 г., но още е в процес на усъвършенстване с цел постигане на по-добра прозрачност на съдийските решения.

Председателят на Техническия комитет по шорттрек в Международния кънки съюз (ИСУ) г-жа Натали Ламберт разяснява:

- Защо е толкова трудно съдийството в шорттрека?

- Състезателите са много близо един до друг и взимат за части от секундата решения за действия, като например изпреварвания. Това прави спорта много интересен. От една страна ние искаме да окуражим тези решения, но и сме ограничени доколко това може да се допусне, тъй като трябва да се гарантира необходимата сигурност и да бъде надпреварата коректна.

- Проблемите достигнаха своята кулминация в ПьонгЧанг, където имаше няколко противоречиви решения.

- Главният проблем се състоеше в това, че реферите използваха отделна видео система за анализ на нарушенията, различна от видеото по телевизията. Имаше възражения, основани на телевизионните клипове, и това объркваше  публиката и медиите. Затова бе взето решение да се разработи нова система, в която записите на телевизията, държаща правата за излъчване, да бъдат използвани от съдиите за анализ на нарушенията. 

- Как на практика става това?

- От началото на сезона реферите използат записите от камерите на телевизията. Публиката и телевизионните зрители виждат надпреварата от същия ъгъл, като и реферите, когато трябва да взимат окончателното решение. По този начин това, на което бяхме свидетели в ПьонгЧанг, повече няма да се повтори. 

- Т.е. реферите получават по-качествен запис и от повече гледни точки?

- Точно така. Сега нашият видеорефер стои в специална стая или дори може бъде в автобуса на телевизията. Там те имат големи екрани и различни гледни точки. Преди имаха на разположение три камери в различни ъгли на залата, докато сега могат да наблюдават надпреварата от седем или осем ъгъла. Това им дава възможност да видят всичко. Майсторството се състои в това да избереш най-добрия клип колкото се може по-бързо. Сега имаме на разположение рефер-специалист по видеоанализите. Той обсъжда станалото с главния съдия на леда и така се избира най-подходящият запис, който ще даде възможност за най-детайлно проследяване на ситуацията на забавен кадър. Възоснова на това се взима решението.

Публиката, състезателите и треньорите в залата виждат същия запис на голям екран. Предполага се, че по този начин ще намалеят оспорванията. Сега вече виждаме клиповете така ясно, че не може да има съмнение за решението. Разбира се, това е в процес на усъвършенстване.

- ИСУ също дефинира по-добре сборника от правилата - Short Track Infringement Language Document. Това помага ли на реферите да определят по-ясно нарушенията, както неволните, така и умишлените? 

- Да. Повтаряйки клипа за публиката и за телевизията, ние използваме езика и термините от сборника, в който се обяснява точно какво е нарушението. Така изтъкваме кои са главните нарушения, напомняме ги и на нашите съдии. Искаме да създадем дефиниции, които са подкрепени визуално.

- Как реагираха реферите на този нов език, на този нов код?

- Очаквахме, че ще им бъде трудно да го научат. Но това им помогна много. Кодът коренно промени начина, по който те гледат състезанието. Подходът им е много по-систематичен по отношение на това какво е нарушението, какъв е неговият характер, дали е било умишлено или неволно. И това им харесва.

- Има и още една промяна: ако и двете страни са замесени в конфликтна ситуация при нарушение, те си поделят вината и наказаниетото?

- Да, защото установихме, че има различни интерпретации на нарушенията, дори и сред реферите. Искаме да създадем стандарти и постигнахме съгласие, че понякога са виновни и двамата състезатели. Преди се опитвахме да установяваме кой е по-виновен. Сега, когато и двамата са замесени, си поделят вината. 
Така се надяваме да намалим броя на нарушенията. Освен това няма да се налагат много повторения за установяне на вината, т.е. няма да губим толкова време за видеонаблюдения.

- Как смятате, че ще се развие системата в бъдеще?

- Продължаваме с промените, защото прогресът е очевиден. Бихме желали реферите на леда да носят микрофони и да обявават наказанията за публиката. Работим по усъвършенстване на дефинициите. Установим ли, че има полза от това за треньорите и за медиите, надяваме се, че в следващите три години ще имаме завършена система. Ако регистрираме нови нарушения, ще добавим нови промени, но смятам, че засега нещата ни задоволяват.