Французинът Сиприен Саразен спечели първото спускане за мъже от Световната купа по ски алпийски дисциплини в австрийския зимен център Кицбюел.

Лек сняг и мъгла попречиха надпреварата да стартира навреме. В 12:30, с час закъснение, беше дадена зелена светлина за началото.

29-годишният Саразен беше най-бърз на легендарната писта "Щрайф" и даде време от 1:55.75 минута. За него това е трети успех за сезона и общо четвърти в кариерата, както и първи за Франция тук от 27 години насам.

"Опитах се да дам най-доброто от себе си", каза французинът след успеха.

Италианецът Флориан Шидер остана втори със само пет стотни пасив, а носителят на Големия Кристален глобус и настоящ първенец в дисциплината Марко Одермат (Щвейцария) се нареди трети, на 34 стотни зад победителя. За него това е 12-и подиум в 13 състезания от началото на сезона.

"Това не беше перфектното спускане за мен. Не можеш да спечелиш така в Кицбюел. Определено не беше лесно. Условията бяха необичайни", каза Одермат.

Световният шампион от 2021 година и шампион тук през миналата година Винсент Крихмайер се класира на седма позиция.

В класирането за Световната купа водач е Марко Одермат с 1076 точки, следван от Сиприен Саразен с 560 точки. Трети с 464 е Марко Шварц от Австрия, който обаче приключи сезона си заради контузия.

В подреждането за Малкия кристален глобус в спускането начело в Одермат с 436 точки, пред Саразен с 410 и Доминик Парис (Италия) с 269.

Утре в Кицбюел предстои още едно спускане за мъже на "Щрайф". Бившият победител тук Томас Дресен от Германия обяви, че това ще бъде последния му старт, след което ще прекрати кариерата си.