Норвежкият скибегач Симен Крюгер спечели втора титла от световното първенство по ски северни дисциплини, което се провежда в словенския курорт Планица.

29-годишният Крюгер триумфира в индивидуалния старт на 15 километра свободен стил при мъжете и показа, че се намира в отлична форма, след като преди няколко дни взе златото и в скиатлона.

Крюгер измина дистанцията за 32 минути и 17.4 секунди, като изпревари с 5.3 секунди сънародника си Харалд Амундсен. На трето място завърши друг състезател от Норвегия - Ханс Холунд на 24.6 секунди, а на още 0.9 секунди от него остана голямата звезда на норвежкия отбор Йоханес Клаебо, който обаче няма да вземе медал.

Шведът Уилям Поромаа с пасив от 48.9 секунди приключи пети, а на шесто място се класира още един норвежец - Шюр Рьоте, чието изоставане от победителя Крюгер бе 52.8 секунди. Рьоте бе и последният от финиширалите, останали на по-малко от минута от първата позиция.

Българската чест в днешния ден бе защитена от Даниел Пешков, който се класира на 69-о място на 5:06.8 минути от победителя Крюгер. Другите двама българи - Симеон Деянов и Тодор Малчов, не стартираха. Участие в състезанието взеха 97 скибегачи от цял свят.

Следващата надпревара от световното първенство по ски бягане при мъжете е в петък, когато е отборният старт.

 

БТА / Автор: Георги Крумов