Швеция стартира с убедителна победа с 4:0 над съседите от Норвегия на олимпийския хокеен турнир в Пьончан. По-рано в същата група Финландия стартира с убедителното 5:2 над Германия.

Олимпийските вицешампиони от Сочи 2014 вкараха два гола в първата третина, а след това и още два в средата на третата част. Те обаче ще чакат съобщение от болницата, което да обясни какво е състоянието на младия и талантлив защитник Расмус Далин, който след сблъсък напусна леда. Пер Линдхолм в 6-атао минута откри резултата, Антон Ландер удвои в 17-ата. Денис Еверберг се разписа за 3:0 в 49-ата минута, а секунди по-късно Микаел Викстранд оформи крайното 4:0. Защитникът Линус Омарк завърши мача с три асистенции, включително и пас с гръб към ситуацията без да гледа движението на Линдхолм за първия гол в мача.

В първата третина отборът на Норвегия отправи само един удар, но във втората част натиснаха здраво и създадоха доста добри ситуации. В началото на третата част попадение на Норвегия беше отменено заради високо вдигнат стик пред вратаря, а нови два бързи гола оформиха крайното 4:0. Разликата между двата гола беше само 22 секунди, а и за 4-ия гол пасът дойде от Омарк.

Вратарят на шведите Виктор Фаст, който пази на Вексьо Лейкърс в местното първенство, спаси 17 удара и регистрира първия шътаут на олимпийския турнир в Пьончан.

17-годишният Далин, който вероятно ще бъде номер 1 в драфта на НХЛ през юни, не се появи повече в игра./БТА