Американката Микаела Шифрин спечели изненадващо спускането от финалите на Световната купа по ски алпийски дисциплини в Куршевел (Франция).

Четирикратната носителка на Големия кристелен глобус Шифрин, която беше с 21-и стартов номер и не е специалистка в скоростните дисциплини, финишира за 1:27.00 минути и записа едва трети успех в тази дисциплина и общо 74-и в кариерата си.

Така три кръга преди края на сезона американката увеличи преднината си в генералното класирането за Световната купа на 156 точки преди носителката на трофея за миналия сезон Петра Влъхова от Словакия, която остана 16-а днес.

Австрийката Кристине Шайер и швейцарката Йохана Хелен разделиха второто място, след като завършиха на 10 стотни зад Шифрин. 

Олимпийската шампионка от Пекин 2022 Корин Сутер (Швейцария) финишира 19-а.

Италианката София Годжа се нареди на 12-о място на 68 стотни, но това й беше достатъчно, за да триумфира с малката световна купа в спускането.

Gulliver/GettyImages
13 снимки

Годжа завършва на първо място в класирането с 504 точки, пред Корин Сутер с 407 и Естер Ледецка (Чехия) с 339 точки.

В генералното подреждане за Световната купа Микаела Шифрин има 1345 точки на върха, следвана от Влъхова с 1189 и Федерика Бриньоне (Италия) с 955 точки.

Утре в Куршевел предстои супергигантския слалом за мъже и жени.