Американската звезда на алпийските ски Микаела Шифрин обмисля да поднови тренировките си в скоростните дисциплини. Тя се завърна в стартовете за Световната купа преди шест седмици и участва предимно в слалом и гигантски слалом.

След като завърши четвърта в слалома от Световната купа в Загреб днес трикратната носителка на Големия кристален глобус обяви, че ще поднови тренировки в скоростните дисциплини заради наближаващото Световното първенство от 9 до 21 февруари в Италия.

Шифрин спечели рекордни четвърти поредни световни титли в слалома, но също и златен медал в супергигантския слалом на шампионата на планетата в Швеция преди две години.

С победи във всичките шест алпийски дисциплини, Шифрин реши да се съсредоточи първо върху коронните си слалом и гигантския слалом, когато се върна в пистата през ноември след 10-месечна почивка. Тя не е карала в скоростни дисциплини, откакто спечели супергигантския слалом в Банско (България) преди повече от 11 месеца.

"Все още нямам време за тренировки за скорост", каза Шифрин, чиито следващи състезания ще бъдат нощен слалом във Флахау (Австрия) на 12 януари и два гигантски слалома в Марибор (Словения) уикенд по-късно.

"След това може да имам шанс за една или две тренировки за супергигантски слалом преди гигантския слалом на 26 януари в Кронплац. Това би било идеално, това е планът", каза американката.

Тренировките за супергигантски слалом през третата седмица на януари може да даде възможност на Шифрин да участва в скоростните дисциплини на световното първенство. Алпийската комбинация, супергигантският слалом и спускането са планирани през първите шест дни на шампионата.

"Това не е извън плановете, но в момента не е сигурно. Наистина зависи какъв вид тренировки мога да направя преди това. Вероятно нямам нужда от много тренировки, но все пак имам, за да се представя добре", каза още Шифрин.

Тя обаче няма да стартира в скоростните стартове в Кортина Д'Ампецо следващия месец само заради състезанието.

"Когато се опитвам да реша в кои състезания да участвам, не искам просто да кажа: "Искам да се състезавам, защото просто искам и не ме интересува как ще се представя". Защото сега имаме повече от четири момичета, които всички са в състояние да се представят наистина добре. И това е всичко за тях. Така че, аз съм супер наясно с това", коментира още американката.