САЩ спечели първата си олимпийска титла по кърлинг за мъже, след като продължи изненадващата си серия от победи и се наложи с 10:7 срещу Швеция на финала. Преди това американците се измъкнаха трудно от отпадане в предварителната фаза и отстраниха на полуфиналите абсолютния фаворит в турнира Канада.

Двата отбора си размениха по две точки във втория и третия енд, след което американците откраднаха една при чукче за шведите, а в петата част пласираха четири камъка край бутона и изглеждаше, че мачът върви към своя край. Никлас Един обаче направи великолепно хвърляне край блокиращите камъни и неговият попадна върху бутона, а Джон Шустър не успя да повтори изпълнението. Никлас Един пласира и последния камък до предния, а шведите се измъкнаха с две точки от почти невъзможна ситуация. Резултатът на почивката стана 4:3 в полза на скандинавците.

Американците се възстановиха от лудия пети енд с две точки в следващия и поведоха в резултата, а шведите изравниха за 5:5 в следващата част. В осмия енд обаче Шустър нанесе големия удар в мача, след като с последното си хвърляне отби два шведски камъка от дома и остави цели пет американски вътре. С това реално интригата беше убита и за Шустър и компания остана само да избиват камъни до края на мача. 

До момента американците имаха само два бронзови медала, докато шведите бяха трети в Сочи. Те обаче спечелиха последните четири европейски титли и бяха смятани за фаворити във финала в Пьончан, но само до осмия енд./ БТА