Евгения Медведева подобри световния рекорд в кратката програма на турнира по фигурно пързаляне, с което отборът на Олимпийските спортисти от Русия (ОСР) зае второ място зад Канада в отборното състезание. Световната шампионка, която участва за първи път на олимпиада, получи 81.06 точки за своето изпълнение и подобри собственото си върхово постижение, поставено миналата година в Токио (80.85).

Освен световния рекорд в кратката програма, 18-годишната рускиня притежава тези във волната (160.46) и в двубоя (241.31).

Медведева преодоля куп проблеми преди олимпийските игри, включително фрактура на костица в стъпалото, която я принуди да се откаже от финала на серията Гран при в края на миналата година. Тя беше застрашена и от допинг скандала в целия руски спорт, но се измъкна чиста от него и счупи световен рекорд по време на олимпиада.

"Радвам се, че почувствах магията на олимпийските игри", каза тя.

Италианката Каролина Костер зае второто място със 75.10 точки, след като откри своята програма с комбинация от троен флип и троен тулуп. Канадката Кейтлин Озмънд пък допусна грешка в тройния тулуп, но беше перфектна до края за 71.38 точки.

Световните шампиони и трикратни олимпийски медалисти Теса Виртю и Скот Моър спечелиха при танцовите двойки и добавиха още десет точки към общия актив на отбора на Канада, който води с шест пред руснаците преди втория ден.

Виртю и Моър завършиха кратката програма с 80.51 точки, а зад тях със 75.46 останаха американците Мая и Алекс Шибутани, които са брат и сестра. Руснаците Екатерина Боброва и Дмитри Соловиев останаха на трето място със 74.76 точки.

Само петте най-добри отбора Канада (35 точки), ОСР (31), САЩ (29), Япония (26) и Италия (26) се класираха за волната част от турнира./БТА