На 10 и 11 февруари по склоновете в района на хижа “Рилски езера” ще се спускат най-големите фенове на извънпистовото каране в България. Републиканското състезание по фрийрайд (свободно каране на ски и сноуборд) се организира от Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС) и е част от “Седмицата на свободния дух”, която Асоциацията провежда ежегодно в района на хижа “Рилски езера”. Десетки скиори и сноубордисти от всички възрасти ще се съберат следващия уикенд в планината, за да покажат стил, бързина и техника при карането в необработен терен в събитието, което БАССЕС нарича Mad Goat Ride или Спускането на дивия козел.

“При оценяването на спусканията във фрийрайд ските и сноуборда не се гледа само времето, за което състезателят се е спуснал от старта до финала. Важни са също изборът на линията и агресивността на каране, да няма прекъсване на линията, т.е падания по трасето, карачите да покажат добра техника и контрол върху ските и сноуборда,” обяснява Илиян Петров, който ще бъде директор на Mad Goat Ride и е един от най-опитните фрийрайд скиори в България с участия в международни състезания, организрани от Freeride World Tour (FWT).

За първи път в рамките на Mad Goat Ride ще се включат и най-малките екстремни скиори в БАССЕС. Тяхното спускане ще бъде на отделен обезопасен склон в близост до хижа “Рилски езера”, като съдиите ще поощряват най-малките състезатели и момичетата.

На специално изграден мини фън парк в близост до ски влека на хижа “Рилски езера” на 11 февруари, неделя, ще се проведе и Mad Goat Kicks състезание и джем сешън по фрийстайл, в което скиори и сноубордисти ще демонстрират трикове от кикъри с различна височина. Най-ефектните постижения ще бъдат журирани отново от опитни скиори и сноубордисти в свободните дисциплини.

Класирането в сътезанието ще бъде в следните категории:

  • Жени (18+) - ски

  • Жени (18+) - сноуборд

  • Мъже (18+) - ски

  • Мъже (18+) - сноуборд

  • Деца до 10 г. (вкл.) - ски и сноуборд

  • Деца 11-13 г. - ски и сноуборд

  • Деца 14-17 г. - ски и сноуборд

Наградният фонд на състезанията е над 4000 лева под формата на ваучери и предметни награди осигурени от магазини Sport Depot и Стената. За настроението и енергията на спускащите се и на публиката в събитието ще се включат и Red Bull, които по традиция подкрепят екстремния спортен дух в световен мащаб.

Програма на състезанията:

Петък, 9 февруари:

21:00 часа

Техническа конференция в хижа “Рилски езера” за запознаване с терена и регламента на състезанието.

Събота, 10 февруари:

Mad Goat Ride - Републиканско фрийрайд състезание

10:00 - 15:00 часа - Всички участници ще направят по едно спускане по трасето, като първо ще се спуснат мъжете и жените в категориите ски и сноуборд, а след това и по-малките участници по детското трасе.

20:00 часа - Награждаване и парти

Неделя, 11 февруари:

Mad Goat Kicks - Фрийстайл състезание и джем сешън

Условия за участие в състезанията:

Всички участници във фрийрайд състезанието трябва да са с каски, раница с твърд гръб или протектор, и лавинен уред и да имат сключена валидна планинска застраховка. Всеки от пълнолетните участници трябва да представи и подписана декларация, че е запознат с регламента на състезанието. Децата под 18 години трябва да представят декларация, подписана от родител или настойник.

В състезанието няма да се допускат участници, които не отговарят на условията за безопасност и нямат необходимата екипировка.

Записването за участие във фрийрайд състезанията става на freespirit@befsa.com