Българският национален отбор по биатлон за мъже претърпя пълен провал в последния си старт на Олимпиадата в Пьонгчанг. В него родните състезатели останаха на 16-о място от 18 отбора като още на трети пост Димитър Герджиков бе затворен с една обиколка от лидерите и по този начин България дори не завърши състезанието.

Шампион изненадващо стана отборът на Швеция, който бе единственият перфектен отбор на огневия рубеж и в крайна сметка това бе ключиво за големия триумф на Пепе Фемлинг, Йеспер Нелин, Себастиан Самуелсон и Фредрик Линдстрьом. Те използваха едва 7 допълнителни патрона. За сравнение - всички останали отбори въртяха минимум по една наказателна обиколка.

Фаворитът Норвегия остана втори с изоставане от 55 секунди. Големият грешник се оказа Емил Хегле Свендсен на последен пост. Той дойде на стрелбището заедно с Линдстрьом, но не се справи с трите допълнителни патрона и трябваше да навърти допълнителна обиколка, което уби интригата за първото място.

Германия също имаше проблеми на стрелбището, но въпреки трите наказателни обиколки, успя да стигне до бронза с изоставане от 2:07 минути.

Австрия, Франция, САЩ, Чехия, Беларус, Украйна и Словения допълниха топ 10.

Състезанието тръгна зле за България още от първи пост, на който стабилният иначе Красимир Анев въртя допълнителна обиколка на прав. Той бе и доста по-бавен по трасето. Антон Синапов единствен се представи на ниво преди Димитър Герджиков да се провали на огневия рубеж и след общо две наказателни обиколки да бъде затворен. Така Владимир Илиев на четвърти пост изобщо не получи възможност да вземе участие в състезанието.

Именно с Илиев е свързано и най-доброто класиране на биатлонистите ни в Пьонгчанг - 19-а позиция в индивидуалното състезание на 20 км.