Норвежецът Пол Голберг спечели трофея в дистанционните дисциплини в ски бягането за мъже, след като завърши втори след звездата Йоханес Клаебо в масовия старт на 20 километра класически стил от Световната купа в Лахти (Финландия). 

Клаебо финишира за 44:13.0 минути и записа 20-и успех за сезона (10 в спринта и 10 в дистанционните стартове). Голберг е втори на 5.4 секунди, а трети се нареди Уилям Поромаа от Швеция с пасив от 6.0 секунди.

Вече коронован като носител на Световната купа за четвърти път и номер 1 в спринта за пета година, Клабо изравни рекорда на своята сънародничка Терезе Йохауг за победи в рамките на един сезон и при двата пола. Това беше неговият 68-и триумф в кариерата, което го поставя наравно с другия доминиращ норвежки герой в зимните спортове, звездата на световния биатлон Йоханес Тингнес Бьо.

Изключителният сезон на 26-годишния Клаебо включва злато в спринта от Световното първенство, а той утвърди позицията си на един от най-великите ски бегачи на всички времена.

"Това е идеалният начин да завърша сезона. През цялото трасе се надявах хората да станат малко повече, да стигнем по-бързо до финала и да започнем да празнуваме. Чувствам се невероятно да изравня рекорда от 20 победи - нещо, за което не съм мечтал преди началото на сезона с контузия. Така че съм изключително доволен и наистина горд. Със сигурност това е най-добрият ми сезон досега", каза Клаебо.

В генералното класиране за Световната купа Йоханес Клаебо завършва с 2715 точки, пред Голберг с 2243 и Федерико Пелегрино (Италия) с 1635 точки.

В подреждането на малкия кристален глобус в дистанционните стартове Голберг спечели с 1258, само с 4 повече от Клаебо, а на трета позиция е Дидрик Тьонсет (Норвегия) с 1065 точки.

 

БТА / Автор: Ива Кръстева