Норвежкият звездата в ски-бягането Йоханес Хосфлот Клаебо спечели рекордна шеста етапна победа във веригата Тур дьо Ски, след като финишира пръв в дисциплината 15-километра (класически стил) масов старт във Вал ди Фиеме (Италия).

Времето на победителя е 39:59.2 минути, изпреварвайки във волевия финал сънародника си Паал Голберг с 0.4 секунди и италианеца Франческо де Фабиани с 1.2. Следващото предизвикателство пред него е да спечели утрешния седми старт и да вземе трета титла в Тур дьо Ски.

"Това е едно от най-тежките състезания, които съм имал. Но пък от друга страна беше и много забавно. Предстои още един старт – утре. И ще видим там какво ще стане, но аз със сигурност ще се боря за победата", заяви Клаебо.

В генералното класиране за Тура днешният победител води с общо време от 2:12.23 часа, като има преднина от 1:02 минути пред сънародника си Кале Халфварсон. Трети се движи Паал Голберг на нови 12 секунди след 2-ото място.

Голберг води в генералното класиране за Световната купа с 975 точки, пред Клаебо с 947 и Федерико Пелегрино (Италия) с 697.

 

БТА / Автор: Атанас Илиев