Норвежката Тирил Уднес Венг спечели Световната купа по ски бягане за първи път в кариерата си, след като завърши трета в спринта във финаланския зимен център Лахти. Това е първи Голям кристален глобус за 26-годишната Венг, която продължава доминацията на Норвегия в спорта.

Спринтът при жените беше спечелен от друга норвежка Кристине Ставос Скистад с 3:08.63 минути, нейна трета поредна победа в спринта и пета този сезон. Но тези успеха не ѝ бяха достатъчни, за да попречат на шведката Мая Далквист да завоюва малкия глобус в дисциплината.

Скистад беше по-бърза с 13 стотни от секундата пред Йона Сундлинг от Швеция, след като я настигна точно преди финалната линия. Венг изостана на 6:55 секунди, но третото място ѝ беше достатъчно за Световната купа.

Тя триумфира в генералното подреждане пред американката Джеси Дигинс, която отпадна на четвъртфиналите. Венг е близначка на другата състезателка по ски бягане Лота Уднес Венг и трета братовчедка на бившата двукратна шампионка Хайди Венг.

Далквист остана четвърта и изпревари Надин Фандрих от Швейцария в класирането на спринта.

Тирил Венг има непреодолим аванс в общото класиране от 1983 точки. На второ място с 1829 точки е Дигинс, а Нисканен излезе на трета позиция с 1730 точки.

Масовите стартове на 20 километра за мъже и за жени слагат край на сезона в неделя, като норвежецът Пол Голберг и финландката Керту Нисканен са фаворити за малките световни купи в дисциплината.

 

БТА / Автор: Ива Кръстева