Норвегия спечели олимпийската титла в дамската щафета 4х5 километра в ски бягането. Скандинавките стигнаха до златните медали, въпреки че след втори пост изоставаха с 30 секунди от лидерите Швеция и Олимпийските спортисти от Русия (ОСР). Именно шведките и рускините допълниха почетаната стълбичка.

Водени от неостаряващата Марит Бьорген, която пое щафетата трета на последния четвърти пост, норвежките стигнаха до успеха, като 37-годишната Бьорген направи решителна атака срещу шведската си съперничка Стина Нилсон по-малко от 200 метра преди края на дистанцията.

Бьорген и Нилсон се движеха рамо до рамо през петте финални километра, но по-големият опит на Бьорген в края на състезанието си каза думата, като така тя взе седма олимпийска титла в кариерата. Норвежките финишараха с общо време 51:24.3 минути, като изпревариха с точно две скунди шведките и с 43.3 секунди руския тим.

Големият герой за Норвегия обаче бе Рагнхилд Хага, която на трети пост стопи пасива от 30 секунди до едва 3 секунди. Проблемът за норвежките дойде в края на втори пост, който бе в класическия стил. Тогава Астрид Якобсен допусна изоставането и да се увеличи от 8 на 30 секунди в рамките на само километър и половина.

Въпреки това, това не се оказа фатално в края, благодарение на солидното представяне на останалите и три съотборнички - Ингвилд Йостберг, Хага и Бьорген. /БТА

Крайно класиране в щафетата 4х5 километра в ски бягането при жените:

1. Норвегия (Ингвилд Флугстад Йостберг, Астрид Якобсен, Рагнхилд Хага, Марит Бьорген) - 51:24.3 минути
2. Швеция (Анна Хааг, Шарлоте Кала, Ебба Андерсон, Стина Нилсон) - 51:26.3 минути
3. Олимпийски спортисти от Русия (Наталия Непряева, Юлия Белорукова, Анастасия Седова, Анна Нечаевская) - 52:07.6
4. Финландия (Айно-Кайса Сааринен, Керту Нисканен, Рита-Лиза Ропонен, Криста Пармакоски) - 52:26.9 минути
5. САЩ (Софи Колдуел, Сади Бьорнсен, Кикан Рандал, Джесика Дигинс) - 52:44.8 минути
6. Германия (Щефани Бьолер, Катарина Хенинг, Виктория Карл, Сандра Рингвалд) - 53:13.7 минути.