Ако сте фенове на НХЛ няма как да не следите невероятната история, която придобива все по-сериозни размери през този сезон. А дори да не сте, със сигурност ще ви бъде интересно да разберете затова, което се случва.

Защото един отбор от "неудачници", "ненужни", "отхвърлени" и още подобни определения, е на финал за Купа Стенли. Отбор, който играе своя дебютен сезон в хокейната лига на САЩ и Канада. Отбор, чиито шансове за титлата преди началото на сезона бяха определени от букмейкърите за 1:500. Отбор, чието име е Вегас Голдън Найтс.

"Златните рицари" постигнаха успех с 4:1 победи над Уинипег Джетс, с което се превърнаха в първия нов отбор от 50 години насам, който достига до финалите за Купа Стенли в първия си сезон.

"Рицарите" всъщност са първият голям професионален отбор от Лас Вегас, а мястото в НХЛ получиха през юни 2016, след като собственикът Бил Фоли плати 500 милиона долара такса за включване в лигата.

Целият сезон на тима е съпътстван от един ужасен момент. На 1 октомври 2017 стрелец откри стрелба на концерт в Лас Вегас, убивайки 58 души и ранявайки 489.

5 дни по-късно Голдън Найтс спечели първия си мач в НХЛ. "Това значи много за нас. Затова играем цял сезон", споделя защитникът Дерик Енгеланд. "След 1 октомври, тези първи мачове, искаш да играеш за своя град, за хората, които са пострадали от това. Да направим този поход, да спечелим този сблъсък и да продължим, за нас е страхотно, но всичко се връща към града и пострадалите хора."

Вратарят Марк-Андре Флюри добавя: "Мисля, че като отбор не можем да излекуваме никого. Ако  поне малко сме успели да променим мислите през тези първи седмици и през сезона, карайки хората да са горди, да се радват за него, значи сме успели да дадем малко на Вегас."

А всичко това се случи с отбор, съставен от хокеисти, отхвърлени от бившите им клубове. Вегас ги привлече през така наречения "драфт за разширение", включващ ненужните състезатели.

Същата бе съдбата и на треньора Жерар Галан. През миналия сезон той бе уволнен от Флорида Пантърс след загуба като гости като дори му се е наложило сам да си повика такси до летището.

"Всеки получи нов шанс и възможност тук", споделя нападателят Джеймс Нийл. "Галант дава възможност и ти позволява да работиш. Той просто е позитивен, перфектният треньор за нашата група."

И докато Вегас е на финала, съперникът там все още не е известен. Той ще бъде определен в решителен седми мач между Тампа Бей Лайтнинг и Вашингтон Кепитълс. Мачът е в четвъртък от 3 часа през нощта българско време и може да бъде гледан по MAX SPORT 2. В каналите на MAX SPORT ще се излъчват и двубоите от финалите за Купа Стенли.