Най-социално насоченият проект на Българската федерация по ски – „Научи се да караш ски“, стигна до 30 000 деца в своята 10-годишна история. Този сезон ще бъдат обучени безплатно 2510 деца от първи до четвърти клас. Проектът стартира през януари, но официалното му откриване по традиция се проведе на плац „Алеко“ на Витоша със състезание по гигантски слалом. Да видят новите таланти в ските дойдоха зам.-председателят на БФСки Георги Бобев, главния секретар на ММС Асен Марков и Ваня Кастрева, началник на РУО София.

"Научи се да караш ски" е съвместна инициатива на Българската федерация ски, Министерството на младежта и спорта и Министерството на образованието, науката и младежта чрез регионалните инспекторати по образование София-град, София-област, Смолян, Благоевград, Пловдив, Плевен и Кюстендил. Спонсори са Мтел, Макс спорт. Този сезон проектът е подкрепен и от фирма VISTA AWT.

Обучението на учениците се провежда от професионални инструктори от ски училища, членове на БПСД, Юлен АД, Пампорово АД, Бороспорт АД, СК Тракия, Сима ски училище – ски зона Беклемето, СК Осогово и Витоша ски.

По ски зони обучение ще преминат, както следва: Витоша - 1070 деца, Боровец – 345 деца, Парк Родопи /Пловдив – 200, Пампорово - 345, Осогово/Кюстендил – 60, Беклемето/Плевен – 145, и Банско – 345. По традиция най-добрите скиори от всички региони ще получат награда - ски лагер по време на пролетната ваканция.

Гости на състезанието бяха вицепрезидентът на БФСки Георги Бобев, главният секретар на ММС Асен Марков и Ваня Кастрева, началник на РУО София.

Георги Бобев, заместник председател на БФСКи представи 10-то издание като юбилейно:  

"В исторически план този период от 10 години не е толкова дълъг, но за нас е изключително важен и наситен с емоции период. Успяхме да обхванем над 30 хил. деца и да разширим максимално географията на ски спортна в страната. Започнахме с четирите основни центъра София, Боровец, Банско и Пампорово, постепенно включихме и други по-малки центрове, които с голям ентусиазъм провеждат програмата – пистите над Пловдив, център Осогово над Кюстендил  и Беклемето над Троян, където се обучават деца от Плевен. Този проект има изключителна насоченост към основата на спорта. В тези четири дни на обучението, даваме възможност на хиляди български деца да се докоснат до прелестите на планината и магията на ски спорта. Голяма част от тях остават завинаги свързани с белите спортове. Потвърждението на този факт е, че една група деца от 6 до 12 години тренират в нашите ски клубове с много сериозен състезателен календар. Целта е да създаваме условия в основата повече деца да практикуват зимни спортове.

Преди 10 години, когато започвахме неяснотите бяха повече от отговорите. Проектът е изцяло по идея на федерацията и беше веднага подкрепен от Министерството на младежта и спорта. В повечето големи и развити ски държави, с които се опитваме да се сравняваме и да се мерим има понятието ски ваканция – такава форма на организация и обществен ангажимент, а не на спортна организация или регион. Има обществен консенсус. Това е залегнало в програмата за обучение на деца. Ние се опитахме в определена степен да направим нещо подобно. В София има 300 хил. деца, а ние сме обхванали само 30 хил. Това означава, че потенциалът е много по-голям. Съвсем възможно да се реализира с достъпността до планините в България. Много е важно да ги запалим и да останат влюбени в спорта. Те ще го предадат на другите около себе си, а един ден и на своите деца. Това е големия смисъл на този проект", коментира Георги Бобев.

Главният секретар на ММС Асен Марков определи „Научи се да караш ски“ като един от най-успешните на Министерството на спорта: „Цифрата 30 хил. деца обучени за 10 години е впечатляваща. Няма по-голяма награда за нас е да знаем , че всички часове по обучение за ски са завършвали с усмивка. Надявам се тази програма да става все по успешна и да се разширява“.  

Ваня Кастрева, началник на РУО София, каза, че проекта е успешен и желан за децата и за всички работещи в системата на образованието: „През 2008 година имахме шанса да проправим пътя на този спорт включвайки 22 столични училища и над 3 хил. деца. За мен силните хора споделят и увличат след себе си други. Нашият опит в работата с БФСки и Министерството на младежта и спорта постепенно бяха включени други региони. За София останаха 5 училища с над 1000 деца, но в крайна сметка от тези 30 хил. обучени деца половината са в София.  Участието в този спорт е една голяма емоция и изключително въздействие върху децата ни, защото се отразява на тяхното здраве и възпитание, формира отношение към спорта и към планината и създава много умения да работят в екип и да знаят цента на победата. Мечтата ми е на следваща Олимпиада да има участник от проекта“.