Шведката Моа Илар постигна първата победа в кариерата си в Световната купа по ски бягане.

Във финландския зимен център Рукатунтури 26-годишната Илар спечели масовия старт на 20 километра свободен стил при жените.

Надпреварата бе изключително интересна и до последните метри не бе ясно коя от състезателките ще успее да се качи на почетната стълбичка и да грабне победата. На заключителната височина Илар успя да атакува конкурентките си, да излезе начело на колоната и да задържи първото си място до финалната линия.

Тя успя да пресече финиша с време от 55 минути и 40.8 секунди. Втора на само 0.3 секунди остана американката Джесика Дигинс, а трета на 1.4 секунди зад победителката се нареди друга американка - Роузи Бренан.

Шведките Фрида Карлсон и Ебба Андерсон, които стартираха с жълтия и с червения потник, давани на лидера в генералното класиране и на лидера в дисциплината, останаха съответно шеста и пета по фотофиниш на 3.2 секунди зад сънародничката си Илар. С равно време с това на Карлсон и Андерсон четвърта се нареди норвежката Лоте Венг, която успя да протегне по-напред крака си на финала.

В класирането за Световната купа начело с 285 точки остава Карлсон, следвана от Бренан с 255 и Дигинс с 247. Победителката днес Илар е седма със 198 точки.

В подреждането в дистанционните дисциплини води Андерсон с 207 точки. Втора със 198 е Илар, а на трето място със 192 е Карлсон.

Успехът на Илар е трети за Швеция при дамите в стартовете от първия кръг за Световната купа, след като в петък Емма Рибом триумфира в спринта, а в събота Ебба Андерсон бе най-добра в старта на 10 километра класически стил.

 

БТА / Автор: Георги Крумов