Най-добрата българска скиорка в последните 15 години Мария Киркова сложи край на своята кариера с бенефис на писта "Витошко лале", където се проведе нощен паралелен слалом. В него взеха участие някои от най-добрите скиори от миналото, както и настоящите ни национали Алберт Попов, Камен Златков и Йоан Тодоров. На събитието имаше много знаменитости, сред които и звездата в сноуборда Радослав Янков.

Специална награда на Киркова поднесе президентът на Българската федерация по ски Цеко Минев.

Киркова е участничка на 7 световни първенства и 4 олимпийски игри. Тя има 139 подиума и 102 първи места в състезания от календара на ФИС. На Олимпийските игри в Сочи през 2014 година тя бе избрана за знаменосец на българската делегация. Киркова е многократен носител на “Купа България” и многократен републикански шампион при жените в алпийските ски.

Мария Киркова е родена на 3 януари 1986 г. Започва да се занимава със ски още от 3-годишна. Била е част от  националният отбор по ски алпийски дисциплини от 15 годишна възраст до 2015 година. Завършила е като бакалавър по Икономика, бакалавър по Финанси, магистър по Педагогика на обучението по физическо възпитание. В момента тя е докторант към ЮЗУ „Неофит Рилски“.