Малкият зимен бизнес в Пьончан е една от най-големите жертви на Олимпийските игри в Република Корея, оплакаха се предприемачи, защото пистите за сноуборд и ски за туристи са затворени от месец януари насам. Бизнесмените изразиха недоволството си с банер, който посреща гостите на състезанията по сноуборд с техния най-голям проблем.

"Пьонгчанг 2018 ни убива! Искаме си правото да живеем", гласи банерът, написан и на английски, и на корейски. Вторият подобен банер пък е буквално увил затворените магазини за ски, разположени по пътя към олимпийския парк и спортните съоръжения. Те не работят от 22 януари насам, когато започнаха да пристигат спортисти и гости на Олимпиадата. От това най-много пострадаха предприемачите, предлагащи ски и сноуборд под наем, защото пистите и планината като цяло няма да бъдат отворени за широката общественост до началото на следващия зимен сезон.

"Дори и да държа магазина отворен, няма как да имам клиенти. Целият бизнес е просто спрян. Правителството и организаторите на Олимпийските игри трябваше да измислят някакъв начин да ни компенсират още преди началото на игрите, но това не се случи", каза Сан-бом Бе, който държи магазин за ски под наем в Пьонгчанг от седем години насам. Освен че малкият бизнес претърпя много тежък удар и пропусна почти цял сезон, много обикновени служители останаха безработни по време на иначе доходоносната зима в Пьонгчанг. Собствениците на затворените магазини изразяват всеки ден недоволството си, протестирайки край палатка пред олимпийския парк, но призивите им остават напразни.

"Искаме да разговаряме с организаторите, правителството и спортното министерство, но те не ни обръщат внимание. Трябваше да има диалог между двете страни, за да изслушаме идеите им, но до момента няма такъв. Ситуацията трябваше да бъде разрешена преди началото на Олимпиадата и ние трябваше да получим компенсации", добави Бе. Някои от бизнесмените решиха да направят всичко по силите си, за да не загубят тотално сезона. Те създадоха т. нар. "зони за храна", в които предлагат гореща супа и бургери за фенове и представители на медиите. Джае-йонг Лим е един от тези предприемачи, които изкараха ските от магазините и ги наредиха около масите, за да има място за храна и уреди.

"Заради чуждестранните туристи някои собственици на ресторанти и хотели получиха финансова помощ от правителството. В зависимост от бизнеса, някои получиха милиони вона, други - десетки милиони вона. Нас ни забравиха. Чужденците просто не посещават нашите магазинчета", заяви Лим, който все пак е успял да привлече няколко постоянни клиенти. "Жалко е", каза един от неговите гости Брайън Уолкър, чиято приятелка е в американската делегация. "Планирах да карам ски, когато няма състезания, но всичко е затворено. Тъжна гледка". /БТА